Wahe Akopjan a festival TRHEJPARKET- Tancesraz

Všechny články

Wahe Akopjan a festival TRHEJPARKET- Tancesraz

Wahe Akopjan je výrazná autorita české streetové scény, úspěšný tanečník, respektovaný lektor, organizátor mnoha eventů. Proslavený svou všestranností miluje improvizaci na jevišti, v divadle, v klubech. Jako tanečník vystoupil na pódiu s KRS One, Big Daddy Kane, 50 Cent. Je vítězem mezinárodní SDK 2016 v House Dance, finalista SDK 2013 v Lockingu, Juste Debout 2008 v Hip Hopu, Juste Debout 2017 v Lockingu a stojí za festivalem **Trhejparket / TANCE SRAZ**. Tento třídenní taneční festival (22.9.-24.9.2023), který má za cíl propojovat světy urban dance a contemporary přináší inspiraci prostřednictvím vzájemného sdílení zkušeností a tvorby. Vyvrcholením je komponované divadelní představení, které se uskuteční v Divadle Na Fidlovačce.

Třídenní festival TanceSraz – Trhejparket bude probíhat v Praze na třech místech – v prostorách Gabriel Loci, Radlické kulturní sportovně a v Divadle Na Fidlovačce. Jaký je hlavní cíl konání tohoto festivalu a čím podle Vás vyniká mezi ostatními?

Asi bych řekl tím, že se snažíme propojit dva světy, které jsou zdánlivě nepropojitelné, a to contemporary a urban dance scény. Myslím si, že nám to otevře nové dveře, které osvěží obě oblasti.

Která z akcí na festivalu podle Vás přiláká nejvíce publika a na kterou se nejvíce těšíte Vy osobně?

Myslím si, ze největší zájem bude o freestyle battle 2VS2, protože já sám jsem součástí urban dance scény, tím pádem mám blíže k našemu publiku. Nicméně to vůbec neznamená, že to ostatní nebude kvalitní, ba naopak. Já osobně se těším jak na sobotní battle, tak na nedělní komponované představení.

Jak byste představil hvězdu tanečního workshopu Jimmyho Yudata?

Jimmy Yudat a jeho skupina stáli u zrodu novodobého francouzského pojetí hip hopového tance, který je momentálně populární po celém světě. Jsou to právě Yudat Crew, kteří by si mohli připsat architekturu tohoto francouzského pojetí hip hopového tance.

Proč jste se rozhodli do programu vložit i sérii přednášek a komu jsou určeny?

Vycházel jsem z toho, co jsem já sám postrádal jako začínající tanečník. Takže by se dalo říct, že je to v něčem manuál pro začínajícího tanečníka, který chce pochopit své možnosti.

Mohl byste nám na závěr více přiblížit taneční komunitu, ve které se pohybujete? Čím je specifická?

Jsem součástí „moderního amerického folklóru”, který má základy v afroamerické a latinskoamerické kultuře. Většina ho zná jako „street dance“, ale naše komunita častěji používá název „urban dance styles“, který dokáže obsáhnout daleko více stylů, které existují. Pro někoho, kdo se snaží pochopit urban styles, bych nabídl analogii v podobě českého folklóru, kde každý kraj má své zvyklosti a své tance. Ty se liší tempem nebo kroky, ale pořád je tam společný jmenovatel, a tím je zvyk/rituál/oslava/hudba. To samé je součástí urban dance styles, kde se jednotlivé tance občas liší v detailech, občas jsou úplně odlišné, ale pořád platí, že vznikly z lidu a jsou zde, aby podpořily zvyky/rituály/oslavy/hudbu.

Specifické jsou tím, že se jejich vývoj nezastavuje a stále vznikají nové, protože jsou přímo spjaté s afroamerickou hudbou. Ta se neustále vyvíjí, formuje a vznikají nové a nové styly s podstyly. Tím, že jsou pořád součástí folklóru, jsou i součástí oslav a zábav, a to pak přímo vytvoří půdu pro vznik nových tanců, které když jsou dostatečně výrazné a získají si pozornost, stanou se časem plnohodnotným stylem.

Foto: © archiv Wahe Akopjan

Seminář v rámci festivalu se uskuteční za podpory Fondů EHP/Norska.