Tanečníci na rodičovské: Maria Gornalová a Alexej Yurakov

Všechny články

Tanečníci na rodičovské: Maria Gornalová a Alexej Yurakov

Maria a Alexej prošli angažmá v Národním divadle Brno a Státní opeře Praha. Nakonec se ale usadili v Liberci, kde už řadu let patří k oporám baletního souboru Divadla F.X.Šaldy. Marii jistě nepřehlédnete díky ukázkovým baletním dispozicím a preciznímu tanci na špičkách. Alexej ze zase typem univerzálního tanečníka, kterému sedí klasika i výrazné charakterní a dramatické role. 

Tanečníci se před devíti lety rozhodli založit rodinu a když uvažovali o výchově syna Jaromíra, rozhodli se, že na rodičovské dovolené zůstane Alexej. Což je v českém kontextu zatím spíše výjimka. „Bylo to hlavně z praktických důvodů. Zatímco moje žena se vrátila k pravidelné práci v souboru asi půl roku po porodu, já mohl být doma se synem a spolupracovat s divadlem na dohodu, vzpomíná Alexej, který oceňuje vstřícnost divadla k tomuto řešení. Ve skutečnosti se dělila péče o syna mezi oba rodiče v závislosti na divadelním fermanu. Také Alexej – podobně jako jiní tanečníci – potvrzuje, že rodičovská role měla vliv na jeho vnímání taneční kariéry, byť to nedokáže slovy nějak detailně popsat. „Člověk najednou musí dělit svůj zájem mezi dvě lásky a zkrátka neví, co dříve,“ říká Alexej se zjevným zájmem o toto téma. 

Devítiletý Jaromír je typickým příkladem rčení, že jablko nepadá daleko od stromu. Už teď vystupuje v několika baletních představeních libereckého divadla a jeho suverénní jevištní prezentaci a pohybové nadání prostě nepřehlédnete. „Miluje muzikály a z YouTubu odkoukává různé hip-hopové triky,“ říká Alexej. Zatímco dorůstá nová generace, rodiče přemýšlí také nad svou budoucností. Už nyní vedou baletní školu při divadle a s hrdostí připomínají, že čtyři jejich žáci pokračují ve studiu na taneční konzervatoři. Až skončí s aktivní taneční kariérou, rádi by naplno předávali své zkušenosti právě zájemcům o baletní umění.

Roman Vašek,