Tančíte na volné noze a neplatíte nemocenské pojištění?

Všechny články

Tančíte na volné noze a neplatíte nemocenské pojištění?

Jste na volné noze a neplatíte si dobrovolné nemocenské pojištění? Pokud se v tomto případě rozhodnete pro mateřství nebo otcovství, bude to mít důsledky, které vás mohou překvapit.

Jestliže si jako tanečník či tanečnice na volné noze neplatíte dobrovolné nemocenské pojištění, tak:

  • Nebudete mít nárok na peněžitou pomoc v mateřství (tzv. mateřskou). Tedy na nemocenskou dávku, kterou vyplácí Česká správa sociálního zabezpečení. Pro získání peněžité pomoci v mateřství je potřeba platit nemocenské pojištění alespoň 270 dní během dvou let a 180 dní v posledním roce před datem nástupu na mateřskou. 
  • V případě otcovství při neplacení dobrovolného nemocenského pojištění nebudete mít nárok na relativně novou dávku otcovské poporodní péče

Týká se vás v obou případech jen rodičovský příspěvek, jenž je sociální dávkou vyplácenou Úřadem práce ČR. Kdo však nemocenské pojištění neplatil, narazí na jisté „ale“ i u rodičovského příspěvku, jak vysvětluje na svém webu Česká správa sociálního zabezpečení.

Při neplacení nemocenského pojištění si totiž není možné u rodičovského příspěvku zvolit variantu jeho čerpání. „Nepojištěnec“ tak může čerpat rodičovský příspěvek jen ve variantě do čtyř let věku dítěte. A to do devíti měsíců ve výši 7600 korun měsíčně, potom 3800 korun měsíčně. 

Naopak v případě placení nemocenského pojištění si můžete čerpání 220 000 korun (což je aktuální maximální částka rodičovského příspěvku, která by se měla v roce 2020 o třetinu zvýšit) rozložit do minimálně 19 měsíců a maximálně 4 let věku dítěte.  Navíc je možné systém čerpání každé tři měsíce flexibilně měnit.

Více informací k podmínkám a systému čerpání rodičovského příspěvku najdete na webu ČSSZ.

Jana Bohutínská,