Slavíme, rekapitulujeme a zveme vás ke spolupráci

Všechny články

Tanečnice a umělecká ředitelka Korejského národního baletu Kang Sue-jin uvažuje v letošním provolání k Mezinárodnímu dni tance (29. dubna) o tanci, který vzniká z pomíjivých momentů, o tanečnicích a tanečnících předurčených k tomu, aby byli v pohybu navždy. Od roku 2015 jim v tom u nás pomáhá i Nadační fond pro taneční kariéru (NFTK), jehož misí je především podpora umělkyň a umělců v přechodovém období, kdy končí svou jevištní kariéru a vydávají se na další profesní cestu v uměleckých i mimouměleckých oborech.

Taneční kariéra od A do Z

V týmu NFTK jsme však od jeho vzniku, a i několik let předtím, kdy jsme pracovali na mezinárodních projektech financovaných z evropských fondů, které nakonec v založení NFTK vyústily, chápali taneční kariéru holisticky. Proto se ve své práci po celou dobu zaměřujeme nejen na lidi, kteří končí svou jevištní kariéru, ale také na studentky a studenty tanečních škol, na jejich přechod do praxe, na aktivní taneční kariéru, včetně jejího sociálního zázemí, a na druhé straně na kariérní změnu i na zralé tanečnice a tanečníky, kteří se blíží důchodovému věku. Pevnou součástí naší práce je proto již řadu let i taneční advokacie, zaměřená primárně na pracovní a životní podmínky v tanci, cirkuse a pohybovém divadle.

Na čem už jsme pracovali

Z práce NFTK připomeňme nejen mnoho uspořádaných seminářů, diskusí, individuálních konzultací, síťování s tanečními soubory, školami, nezávislými umělkyněmi a umělci i tuzemskými a zahraničními organizacemi, blogování, expertní služby, advokacii zaměřenou na téma spoření pro tanečnice a tanečníky, status umělkyně a umělce a také mnohá jednání s Ministerstvem kultury ČR, díky nimž se podařilo téma tak zvané druhé kariéry umělkyň a umělců zanést i do strategických dokumentů resortu a udržovat povědomí o situaci lidí v tanci, cirkuse a pohybovém divadle.

Výhled na další dva roky: pozvánka ke spolupráci

Letošní Mezinárodní den tance je však pro nás nejen příležitostí rekapitulovat, co se nám povedlo, a možností připomenout, na čem jsme pracovali, ale především oslavou toho, že NFTK na svou další práci získal podporu z Fondů EHP/Norska 2014 – 2021.

Po celý letošní a příští rok tak máme jedinečnou příležitost nejen posílit kapacity NFTK, ale především nabídnout profesní komunitě ve větší míře naše služby. A to prostřednictvím workshopů, individuálních konzultací zaměřených na profesní změnu (koučink, psychologické a kariérní poradenství) a profesního networkingu.

Brzy zveřejníme konkrétní program, sledujte proto náš blog i facebookovou stránku Druhá kariéra umělců.

A hlavně – až vypíšeme jednotlivé akce, přihlaste se!

Jana Bohutínská,