(Po)taneční kariéra a koučink: Mezinárodní setkání se konalo v Berlíně, byli jsme u toho

Všechny články

(Po)taneční kariéra a koučink: Mezinárodní setkání se konalo v Berlíně, byli jsme u toho

Na zářijové setkání International Organization For the Transition of Professional Dancers, kterého se v Berlíně za Nadační fond pro taneční kariéru zúčastnili Petra Knížková a Zdeněk Prokeš, navázalo dvoudenní setkání kouček a koučů, pracujících s tanečnicemi a tanečníky v období kariérní změny. Za nadační fond na něm byla přítomná Jana Bohutínská, role hostitele se s obrovskou pohostinností opět ujala organizace Stiftung TANZ – Transition Zentrum Deutschland.

Jana tak má za sebou dvoudenní sdílení dobré praxe i komplikovaných otázek, které koučovací práce v uměleckém prostředí přináší. A to od etiky koučování, až po velmi praktické okolnosti, jako je například financování kariérní změny umělkyň a umělců, kteří končí svou aktivní kariéru na jevišti.

Je velmi cenné nahlédnout do práce kouček a koučů (od Ameriky, přes Švýcarsko, Holandsko či Německo, až například po Polsko) a rozvíjet specificky zaměřenou profesní síť, která umožňuje zkušenostní výměnu i možnost neformálního profesního rozvoje. Jednalo se již o druhé podobné setkání a shodli jsme se na tom, že je velmi motivující a prospěšné nejen sdílet svou praxi, ale také si znovu uvědomit, co nás na práci s umělkyněmi a umělci tolik baví. A především, že jde o činnost, která pomáhá a má opravdu smysl,“ říká Jana.