Nikola Márová. Dokument o vášni a dlouhé baletní kariéře

Všechny články

Nikola Márová. Dokument o vášni a dlouhé baletní kariéře

Baletu se věnuje od šesti let. Na vrcholové úrovni, v Baletu Národního divadla, tančí i po čtyřicítce. Nikola Márová. Balerína, která zkombinovala své fyzické a psychické dispozice a výjimečný taneční talent se schopností neuvěřitelně dřít.

Julie, splněný sen

V jejím případě není pochyb o tom, jak v tanci vypadá oddanost profesi a vášeň. V letošním dokumentu, nazvaném jednoduše Nikola Márová (režie Martin Kubala), který měl premiéru na festivalu Zlatá Praha a je nyní k dispozici i v iVysílání České televize, první sólistka hodně mluví nejen o radosti, ale i o fyzických potížích, o bolesti. A pozorný divák nebo divačka nemohou přehlédnout ani obrovskou trpělivost, se kterou pracovala, trénovala a čekala na svou poslední vysněnou roli: Julie.

Dočkala se jí ve svých dvaačtyřiceti letech. Jako máma a se svým třetím uměleckým šéfem, Filipem Barankiewiczem. Ten vystřídal Petra Zusku a ten zase Vlastimila Harapese. Kdo ví, dodávám malé rýpnutí k vedení první scény, třeba bude Nikola Márová ještě spolupracovat s nějakou uměleckou ředitelkou…?

Další cesta – pedagogika

O studiu na konzervatoři se v novém dokumentu jen zmíní, víc o něm mluvila ve starším filmu z cyklu Děti sametu z roku 2014. Jak se v něm také dozvídáme, za to, že tanečnice zůstala v Praze, vděčí nakonec publikum její výšce. Ta ji po škole odradila od dalších konkurzů a také jí předurčila taneční partnery vyšší než 180 centimetrů. Nikola Márová si šla dál za svými sny, za rolemi, které si už ve školních letech vysnila. Ze sboru ji přitom nejdříve vytáhl urgentní záskok, potom dostala sólovou smlouvu. To bylo ještě za Vlastimila Harapese – a jako sólistka je v souboru dodnes.

V novém dokumentu dojde i na téma konce kariéry a na to, co bude, až dá její tělo najevo, že tancování na jevišti už bylo dost. Nikola Márová o tom do kamery mluví v klidu, věcně a vyrovnaně, jak se zdá. Jako pedagožka se rozvíjí a sbírá praxi už přes jedno desetiletí. S tanečním partnerem a kamarádem Michalem Štípou buduje i vlastní taneční studio. Má tak svůj další profesní plán.

Dokument je dostupný v iVysílání České televize.

Úvodní fotografie: Nikola Márová v baletu Tramvaj do stanice touha v Národním divadle Praha.
© Serghei Gherciu

Jana Bohutínská,