Jak zvládnout konkurz

Všechny články

Jak zvládnout konkurz

O konkurzech, kterým se v tanečním světě také říká „auditions“, se můžete dozvědět ze sociálních sítí, facebookových skupin, specializovaných tanečních webových stránek a také přímo ze stránek souborů. Auditions čím dál častěji probíhají na základě předvýběru, kdy tanečníci/tanečnice zašlou nejprve svoje portfolio, a teprve na jeho základě dostanou pozvání k osobní účasti.

Jak se na to připravit? Především se dobře informujte o tom, koho daná produkce, či divadlo hledá a podle toho si připravte ukázku, či variaci. Zjistěte si také něco o zadavateli konkurzu, ať víte, kam případně nastoupíte a s kým budete spolupracovat. Před konkurzem se kromě tréninku zaměřte na své zdraví – dobře spějte, jezte a dostatečně pijte. Konkurz může trvat hodiny a být v dobré kondici se vyplatí.

Zkušení doporučují vhodně se obléknout – v baletu vás budou chtít vidět v trikotu a punčochách, v hiphopové roli můžete svou osobnost podtrhnout vhodným outfitem a v muzikálu to bude možná chtít něco efektního. Vždycky se můžete zeptat, zda se vyžaduje v této věci něco speciálního. Určitě si vezměte správnou obuv!

Do zásoby se taky hodí gumičky do vlasů, sponky, chrániče na kolena, bandáže apod. A přijďte včas!  Nejen proto, abyste hned na začátku neudělali špatný dojem nedochvilností, ale také, abyste měli dost času na svůj vlastní warm-up (ten může být ale součástí audition), také budete mít čas se zorientovat v prostoru a získat čas na to se zklidnit, když budete mít nervy na pochodu. Připravte se na všechno – někde vyžadují sóla, jinde budou sledovat, jak se zapojujete do skupiny, nebo jak improvizujete. V zadání může být i ukázka vlastní choreografie.

Buďte pozitivní a pokud možno uvolnění, zkrátka – buďte sami sebou. S nikým se nesrovnávejte a nechte kritiku i sebekritiku za dveřmi. Soustřeďte se na přítomný okamžik a na zkušenost, kterou vám konkurz přinese. Ostatně auditions jsou součástí tanečního života a lze v nich postupně získat praxi. Jsou také cestou, jak stále růst a posouvat se ve své umělecké kariéře.

Tady několik tipů na weby s výzvami konkurzů:

https://au-di-tions.com

www.dancejobs.com

https://danceeurope.net/auditions/

https://dancingopportunities.com/category/auditions/

https://www.danceusa.org/jobsandauditions

Jana Návratová,